Droomplekken rondom Cortona-Blog

Droomplek 1

een blik van onderaf op de gevel van de Pieve

Arezzo, Pieve S. Maria Assunta
Als je in Arezzo voor de gevel staat van de prachtige Romaanse kerk , Maria Assunta gewijd (d.w.z.: de in de hemel opgenomen Maria), valt je oog meteen op iets bijzonders in het binnenste van de portaalboog: een Middeleeuwse 12 maanden kalender van gebeeldhouwde figuren , die op zeer plastische wijze werkzaamheden verrichten die bij de 12 maanden van het jaar passen.

Aflevering 1: de maand januari-de soep gaar laten koken
Kijk je voor de gevel staand naar het eerste segment rechtsonder, dan kijkt de tweekoppige Janus je aan (zie foto hieronder) . Nou ja, aankijken? Een hoofd kijkt de straat , de Corso d’Italia, in en een ander kijkt richting binnenste van de kerk. En inderdaad, dat is waar het om gaat. Janus , een Romeinse god, stond in menig tempel- of huisingang om de binnenkomenden en uitgaanden zijn zegen te geven, in Romeinse tijden wel te verstaan. In Cortona, in het stedelijk museum MAEC , hebben we een Etruskisch voorbeeld van deze verkeersgod: de Etrusken noemden hem Culsans.
Janus in Arezzo siert nog steeds ons Middeleeuwse buitenportaal om symbolisch de overgang van het oude naar het nieuwe jaar te begeleiden (het woord “januari” is dus afgeleid van de naam van deze god). Met de linkerhand houdt hij een karaf en met de rechterhand een beker in de hand om voor de open haard een dronk uit te brengen. Maar het kan ook net zo goed gaan om gewoon wijninschenken , de calorieën en energie had men nodig in deze koude Middeleeuwse januarimaand. Op de achtergrond, onder de schoorsteenmantel , zien we een grote kookpot, die altijd op het vuur staat en waarin een oneindige hoeveelheid groenten en –in veel mindere mate- vlees en andere ingrediënten iedere dag weer belanden. De zo ontstane “brodo” of “minestra”(=soep) is in de Italiaanse huizen nog steeds de “opkikker” van de avond na een koude dag. Onder de schoorsteenmantel hangen ook de worstjes, de “salsicce” , vanaf december , de slachtmaand, rookwaar in de schoorsteen.

van l. naar r.: maart-februari en januari
van l. naar r.: maart-februari en januari

Aflevering 2: de maand februari- met dat bijltje hakken
Om het haardvuur van de maand januari  onder de schoorsteenmantel  op gang te kunnen houden, moest er in het vooruit een houtvoorraad aangelegd worden. Wanneer de bomen nog droog zijn, en dat is  in februari nog het geval,  worden ze gekapt. Ook de wijnranken en olijfbomen worden in die periode gesnoeid. En natuurlijk worden er ook nieuwe hulpwerktuigen voor de landbouw gemaakt uit het hout. Het hakbijltje van de middelste figuur in de foto kan naar die aktiviteiten verwijzen.Degenen die het kunnen weten  zeggen dat het type bijltje alleen naar de houtkap verwijst . Maar, of men nu hakte  of snoeide overdag , ‘s avond was er in de koude maanden tijd voor de zogenaamde “veglia”. Misschien kun je de “veglia” omschrijven als de archaische  tv, met de hoofdrolspelers uit eigen huis. Men zat ’s avonds tezamen onder de schoorsteenmantel rond het vuur en de verhalen kwamen los , zowel over de “dingen van de dag” als de “gouwe ouwe”. De kinderen zaten er ook bij of luisterden mee vanuit hun bed en hadden op die manier  hun levenslessen.

Op Casa Faulle hebben we op de haardplekkenhoutkachels ingebouwd, opdat onze gasten in de winter het warm kunnen krijgen in hun woning. Desalniettemin is het in de huizen nog goed voelbaar dat hier boerenfamilies (voor de oorlog, in de jaren  1930-1940 woonden hier zo ongeveer 45 personen) woonden, de huizen zijn typische “case coloniche”.

Een gedachte over “Droomplekken rondom Cortona-Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s